‘Downloading music’ for dummies

Posted: September 26, 2010 by che in downloads, info
Tags: , ,

… avagy hogyan keressünk és töltsünk le zenét egyszerűen és gyorsan.

Mindenki találkozott már a helyzettel, amikor szeretne beszerezni dalokat vagy albumokat, de egyszerűen képtelen volt megtalálni azokat “a neten”. Kérdés hogy mennyire járt utána, mit használ, hogy keresett… Ezzel kapcsolatban próbálnánk meg egy kicsit segíteni.

A tovább után egy pár link, program és tanács jön annak, aki keres, de nem talál.

Első körben ugyebár adott a keresés. Amikor a keresőkbe beírsz egy előadót vagy albumot (csak úgy magában), tuti hogy az első pár oldal közt az alábbiakat találod:

 • wikipedia
 • hivatalos oldal
 • myspace / hasonló oldal amin fent van
 • amazon / hasonló CD rendelés
 • youtube

Ha odaírod a keresésed mögé hogy ‘download‘ vagy ‘mp3 download‘ kapsz egy rakat oldalt ahol pénzért letöltheted a keresett anyagot, vagy mázlid lesz és valami fórumot vagy blogot találsz, ahol ingyen megleled (ritka eset).

Torrent oldalkból kevés az igazán megbízható, ami ingyenes és a ritkaságokat ezeken is nehéz fellelni.

A legegyszerűbb módja, hogy könnyen és gyorsan találj ingyenesen letölthető tartalmat az, ha az alábbi oldalakból egynek a nevét a keresésed végére firkantod:

 • rapidhsare    
 • megaupload  
 • depositfiles   
 • hotfile             
 • uploading      

Az, hogy a keresésed kiegészítetted, nem jelenti, hogy automatikusan a letöltéshez jutsz, óvatosan a ‘Direct download’ vagy ‘Fast download’ feliratokkal, azok vagy fizetősek, vagy valami hülye reklámoldalra juttatnak. Találhatsz ezen kívül fórumokat is ahol valaki kérte, vagy linkelte amit kerestél (ez már majdnem nyert ügy).

A fentebb felsorolt oldalak mindegyike ingyenes (hacsak nem veszel premium hozzáférést) és egy kis várakozás után (30mp – 2perc) tűrhető sebességgel csorog az adat. Természetesen ne klikkelj reklámokra és hasonló bannerekre meg hülyeségekre, mert ne. Szinte mindegyik oldal használ valamilyen ember-felismerő mechanizmust (kódot kér, szavakat kell beírnod stb.), ezektől nem kell megijedni. A fent említett webhelyek nem csak letöltésre szolgálnak, feltölthetsz igyen, és a linket megoszthatod másokkal (nagy file-ok küldésére kiváló a megaupload például).
Szinte mindegyik oldal rendelkezik bizonyos korlátokkal a letöltést illetően.

 1. Általában egyszerre egy filet tölthetsz ugyanarról az oldalról
 2. Általában van napi / óránkénti / felhasználónkénti limit, tehát időlimiten belüli maximum adatforgalom
 3. Sokszor korlátozva van a feltöltött file-ok mérete, így több file-t kell letöltened, hogy megszerezd amit szeretnél, ami igencsak időigényes a várakozási idő és a letöltés sebessége miatt

Amennyiben több albumot szeretnél egyszerre, vagy egymás után tölteni, több lehetőséged van:

 1. Alap esetben megnyitod szépen mindegyik leszedni kívánt album linkjét és egyesével töltöd, megvárod, töltöd, megváros és így tovább
 2. Az albumokat a fent említett site-ok közül különbözőekről töltöd, ha megtalálod rajtuk, így nem kell megvárnod, míg lejön a már elindított letöltésed  (ezt tömörített, több részes dolgoknál nem előnyös használni)
 3. Tikiman talált egy programot, amivel mindez áthidalható és nem kell vigyázban ülnöd a gépnél. Bemutatjuk a JDownloadert:

A JDownloader egy nagyon hasznos kis program, gyakorlatilag egy letöltés-menedzser rengeteg extra funkcióval az imént említett dolgok kikerülésére. Ha fut a program, minden olyan linket figyel és kimásol magának a Lingrabber ablakba, ami file letöltést indít. Ilyen módon nekünk már csak annyi a dolgunk, hogy bökünk egyet, hogy azt tényleg töltse is le. A program megvárja az időlimitet, kiiktatja a captcha-t és ahhoz hasonló programokat (előbb volt szó róluk), majd szépen letölti a filet, és amennyiben több filet is megadtunk egyszerre, megvárja míg lejön az először indított adat, majd tölti a következőt. Baromi jól jön majd, ha tetszik, amit itt művelünk és mindent be akarsz szerezni.
Letöltésért klikk a képre fentebb.

Reméljük segítettünk egy picit könnyebbé tenni a beszerzési folyamatot. Kellemes töltögetést és hallgatást!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s